29.9.2011

Πολιτική

To Reichstag και τα… μπετά

Διαβάστε επίσης

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

» Το ευρώ έγινε 15 ετών…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

To Reichstag και τα… μπετά

Είχα γράψει πριν από λίγες ημέρες ότι ο έκτακτος φόρος στα ακίνητα και η λαϊκή αντίδραση είναι η τελευταία ευκαιρία για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να συγκεντρώσουν γύρω τους, “αγανακτισμένους” πολίτες με διάθεση ψήφου. Ε, λοιπόν, tough. Η ευκαιρία ήρθε και πέρασε και τα σχέδια ενάντια στο “μπουλούκι ατάκτων” (κατά Μιχελάκη) δεν απέδωσαν.

Η πτώχευση δεν ήρθε, το χαράτσι ψηφίστηκε, οι “αγανακτισμένοι” έμειναν τρεις κι ο κούκος, το Reichstag ψήφισε μετ΄επαίνων την συμφωνία της 21ης Ιουλίου και τα πνεύματα ηρέμησαν. Συγχρόνως, “7 στους 10 Έλληνες λένε ότι θα πληρώσουν τους φόρους” (κατά Θεοδωρικάκο – GPO), κι ας μην πιστεύουν την Κυβέρνηση (80%). Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι δεν θέλουν εκλογές, περίπου 80% επιθυμούν να παραμείνουμε στο ευρώ, ενώ όλοι– πιστεύω – θα ήθελαν η Κυβέρνηση να εμφανιζόταν περισσότερο σίγουρη γι’ αυτά που κάνει.

Σωστά. Κανείς δεν θέλει να πληρώνει έναν εργολάβο, που δεν έχει αποφασίσει πότε θα ρίξει τα μπετά. Τα σχέδια των μηχανικών είναι έτοιμα, η υπόθεση δεν πέρασε ποτέ από την πολεοδομία (για να “κολλήσει”), οι εργάτες δηλώνουν παρόντες (ή σε εφεδρεία), αλλά ο εργολάβος δεν κάνει τίποτα. Ήρθε στην εκσκαφή, καλούπωσε, δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει άμεσα, αλλά μετά; Αδράνεια, αναβλητικότητα, φόβος.

Από την άλλη, οι Γερμανοί ξέρουν τι κάνουν. Δεν χρειάζονται ούτε συναντήσεις, ούτε teleconferences για να αποκτήσουν εικόνα. Γνωρίζουν καλά την ελληνική κουλτούρα. Από την αρχαιότητα έως σήμερα. Έχουν ζήσει τον τόπο, ως τουρίστες, αλλά και ως δύναμη κατοχής. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι το ελληνικό πείσμα, αλλά και όσα χρωστούν στην χώρα μας.

Χθες, οι σύμβουλοι της κας Μέρκελ άφησαν να διαρρεύσει το σχέδιο “Εύρηκα”, σχέδιο σκληρό και αποτελεσματικό, Γερμανικού τύπου, που θα έλυνε τα χέρια των μηχανικών, των εργολάβων, ακόμη και των εργατών. Βασική παράμετρος το outsourcing του εθνικού μάνατζμεντ, της ιδιοκτησίας, της ίδιας της διακυβέρνησης. Stick and carrot: Θέλετε να ξεφορτωθείτε το μισό έλλειμμα fast track; Τότε θα χρειαστούμε όχι μόνο τα χρυσαφικά, αλλά ολόκληρη τη μεζονέτα. Δεν σας αρέσει η λύση; Δουλέψτε…

Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι talking heads κρατούν τα μπόσικα. “Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη”, κ.λπ. Αλλά για το master plan, κοιτούν βορειότερα.

Αυτά είναι λίγο-πολύ τα τελευταία νέα από την Εσπερία. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι μας. Ο Γιώργος, μετά την Άνγκελα θα δει τον Νικολά, για περισσότερα, ευρωπαϊκής εμβέλειας μηνύματα. Ειρωνεία κι αυτή… Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να ασχολείται με την επανεκλογή δύο κεντροδεξιών ηγετών… Η ανάγκη βλέπεις…

Πίσω στo χάος, το cabinet βρίσκεται σε αναβρασμό. Η πολιτική αγωγή των παλαιοΠασόκων δοκιμάζεται σκληρά. Τα λεκτικά ραπίσματα πάνε κι έρχονται. Ο Μπένι, χθες – για λίγες ώρες – μας καταδίκασε να ξοδεύουμε, μετατρέποντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε ΜΚΟ. Μηδέν στο πηλίκο, κι ό,τι βγάλετε, εδώ κοντά, να τα νοιώθουμε, μπας και μάς χρειαστούν. Αμέσως, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τα ελληνικά τραπεζικά δίκτυα στα Βαλκάνια. Εκδρομές για καταθέσεις και σκι στο Μπάνσκο για τη μεσαία τάξη… Αλλά ξαφνικά ξυπνήσαμε, όταν το μέτρο μετατέθηκε για του χρόνου, μαζί με το “δίκαιο φορολογικό σύστημα”.

My bad, σκέφτηκε ο υπουργός, και γύρισε το μάγουλο στα ραπίσματα του Παπαϊωάννου. Πιο κει ο Πάγκαλος δεν άκουγε… υπολόγιζε τον φόρο επί των ακινήτων…

blog comments powered by Disqus

Γράφει η Αλεξία Σκούταρη

Αλεξία ΣκούταρηΗ Αλεξία Σκούταρη είναι πολιτική αναλύτρια με σπουδές στο εξωτερικό στην οικονομική επιστήμη και την πολιτική της επικοινωνίας.

» Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία