16.11.2011

Πολιτική

Ο μετρ των διαπραγματεύσεων

Διαβάστε επίσης

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

» Το ευρώ έγινε 15 ετών…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

Ο μετρ των διαπραγματεύσεων

Οσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά τη διαδρομή και το έργο του κ. Λουκά Παπαδήμου γνωρίζουν ότι πρόκειται για ξεχωριστό πρόσωπο.

Δεν είναι η τυπική περίπτωση του άκαμπτου τεχνοκράτη ή του ανάλγητου τραπεζίτη, όπως ορισμένοι νομίζουν και με ευκολία προπαγανδίζουν.

Ο νέος πρωθυπουργός είναι βαθύτατα ευγενής, η παράδοσή του δημοκρατική και η κουλτούρα του συναινετική.

Ταυτόχρονα είναι γνώστης των οικονομικών λειτουργιών, υπήρξε και παραμένει βαθύς μελετητής του οικονομικού περιβάλλοντος, έχει απόλυτη αντίληψη των αλληλεπιδράσεων στη διεθνή οικονομία, αλλά και των δυνάμεων που την επηρεάζουν. Ακόµη, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ατέλειες του ελληνικού οικονοµικού και πολιτικού συστήµατος, έχει αξιολογήσει το πλήθος των παραγόντων που επιδρούν στο σώµα της ελληνικής οικονοµίας, όπως και τα κατά καιρούς εφαρµοσθέντα σχήµατα άσκησης οικονοµικής πολιτικής.

Και επιπλέον, κατά τη µακρά θητεία του στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και σε εκείνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει άπειρες φορές ασκηθεί σε συνθήκες σκληρής πολιτικής και οικονοµικής διαπραγµάτευσης.

Από πολλούς, εδώ και στην Ευρώπη, θεωρείται µετρ της διαπραγµάτευσης. Είναι εχέµυθος, πειστικός, υποµονετικός και αρκούντως αποφασιστικός. Οι παλαιότεροι θυµούνται µε πόση επιµονή χειρίστηκε, από το καλοκαίρι του 1997 ως τον Μάρτιο του 1998, χωρίς κανείς να µάθει το παραµικρό, την ένταξη της δραχµής στον Μηχανισµό Συναλλαγµατικών Ισοτιµιών. Αλλά και στην παρούσα φάση της κρίσης, πάµπολλες φορές έπαιξε διαµεσολαβητικό ρόλο και ατύπως ανέλαβε αποστολές και αφανώς κινήθηκε προκειµένου να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις.

Τις προηγούµενες πολλές ηµέρες αναµονής επίσης επέδειξε απόλυτη ψυχραιµία και ιώβειο υποµονή. Δεν κάµφθηκε από τα πολλά µπρος – πίσω και τα άπειρα εµπόδια, τόσο κατά τη διαδικασία απόδοσης της εντολής σχηµατισµού κυβέρνησης όσο και κατά τη διάρκεια εκτέλεσής της. Ειδικά κατά τον σχηµατισµό κυβέρνησης εκλήθη να ταιριάξει τα αταίριαστα και να κινηθεί µεταξύ αντικρουόµενων απαιτήσεων.

Υποθέτουµε ότι θα χρειασθεί τη διαπραγµατευτική ικανότητα ακόµη περισσότερο στο άµεσο µέλλον. Ειδικά όταν θα περάσουν οι αγάπες και τα λουλούδια των πρώτων ηµερών και φανερωθούν οι κοµµατικοί ανταγωνισµοί, οι οποίοι σύµφωνα µε τα ελληνικά ήθη αναµένονται σφοδροί και παράλογοι. Μόνη ίσως παρηγοριά είναι ότι ο κ. Παπαδήµος έχει, για την ώρα τουλάχιστον, την αποδοχή των ελλήνων πολιτών, διατηρεί δηµοτικότητα Αρχιεπισκόπου και ότι όσοι επιχειρήσουν να κλονίσουν την ελπίδα που διαµόρφωσε θα πρέπει να σκεφθούν διπλά τι θα πουν και πώς θα το πουν.

Δημοσιεύθηκε TOVIMA.gr, 13.11.2011

blog comments powered by Disqus

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης

Αντώνης ΚαρακούσηςΟ Αντώνης Καρακούσης έχει σπουδάσει οικονομικά. Το 1983 αρχίζει να δημοσιογραφεί στην "Ελευθεροτυπία" και ειδικεύεται στο οικονομικό ρεπορτάζ. Το 1991 μεταπηδά στην "Καθημερινή", στην οποία παραμένει δεκατρία χρόνια διατρέχοντας όλα τα κλιμάκια της διευθυντικής ιεραρχίας. Από το Δεκέμβριο 2004 αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Τα Νέα" και «Το Βήμα». Toν Αύγουστο 2011 ανέλαβε τη Διεύθυνση του "Βήματος". Στο βιβλίο του με τίτλο “Μετέωρη Χώρα - Από την κοινωνία της ανάγκης στην κοινωνία της αφθονίας (1975 – 2005)" ο Αντώνης Καρακούσης καταγράφει τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα.

» Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία