23.8.2012

Οικονομία, Πολιτική

Το μήνυμα Μέρκελ σε Σαμαρά, μέσω Γιούνκερ

Διαβάστε επίσης

» Ερωτήματα από ένα αιματηρό πραξικόπημα – θέατρο

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

Το μήνυμα Μέρκελ σε Σαμαρά, μέσω Γιούνκερ

Ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετέφερε ευθέως στους κ.Σαμαρά και Στουρνάρα ότι δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία και πως αυτή θα είναι η τελευταία για την Ελλάδα.

Και αυτό γιατί η αξιοπιστία μας έχει καταπέσει στο ναδίρ και η Ευρώπη έχει αποφασίσει να πάρει το ρίσκο μιας ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου αν η χώρα μας δεν συμμορφωθεί και δεν αποδείξει ότι πρώτη εκείνη φροντίζει τα του οίκου της.

Αυτό ήταν με λίγα λόγια το μήνυμα Γιούνκερ προς την Αθήνα. Άλλωστε γι’ αυτό ήλθε και δεν το έκρυψε. Το μετέδωσε on camera σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Οι πληροφορίες από τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς ανταποκρίθηκε στην πρόκληση του κ. Γιούνκερ και δήλωσε ότι αποδέχεται πως έχει την τελευταία ευκαιρία. Και τότε, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου προειδοποίησε τον κ.Σαμαρά ότι θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος για τη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ στο Βερολίνο.

Κατά τα φαινόμενα η συζήτηση με την γερμανίδα ηγέτιδα δεν θα είναι απλή. Η γενικότερη ευρωπαϊκή περιπλοκή, η επιδείνωση της κρίσης στην Ισπανία, το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν αντίστοιχες διαβουλεύσεις με μεγαλύτερες χώρες δεν αφήνουν περιθώρια επιεικούς συμπεριφοράς στους γερμανούς, οι οποίοι συμφιλιώνονται σιγά – σιγά με την ιδέα να αναλάβουν τις ευρωπαϊκές ευθύνες τους,αλλά με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Κατόπιν αυτών οι διαπραγματεύσεις των δύο αντιπροσωπειών στο Βερολίνο θα είναι εξαντλητικές και θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

Θα πρόκειται με άλλα λόγια για μια ολοκληρωτική αξιολόγηση των ελληνικών επιλογών και δυνατοτήτων,από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί η συνέχιση και οι όροι της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.

Η Παρασκευή λοιπόν θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τον κ.Σαμαρά.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στο Βερολίνο. Αυτονόητα δεν υπάρχουν και η ελληνική θέση είναι εμφανώς ασθενής, παρά τα όσα ηρωικά μεταδίδουν ορισμένοι.

Κακά τα ψέματα, χωρίς καλή προετοιμασία και ρεαλισμό η ελληνική υπόθεση δεν μπορεί να πάει μακριά. Το μήνυμα Γιούνκερ ήταν σαφές και χωρίς αμφιβολία προπαρασκευασμένο στο Βερολίνο. Όπου και θα κριθεί τελικώς η συνέχεια της ελληνικής υπόθεσης.

Δημοσιεύθηκε στο tovima.gr, 23.8.2012

blog comments powered by Disqus

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης

Αντώνης ΚαρακούσηςΟ Αντώνης Καρακούσης έχει σπουδάσει οικονομικά. Το 1983 αρχίζει να δημοσιογραφεί στην "Ελευθεροτυπία" και ειδικεύεται στο οικονομικό ρεπορτάζ. Το 1991 μεταπηδά στην "Καθημερινή", στην οποία παραμένει δεκατρία χρόνια διατρέχοντας όλα τα κλιμάκια της διευθυντικής ιεραρχίας. Από το Δεκέμβριο 2004 αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Τα Νέα" και «Το Βήμα». Toν Αύγουστο 2011 ανέλαβε τη Διεύθυνση του "Βήματος". Στο βιβλίο του με τίτλο “Μετέωρη Χώρα - Από την κοινωνία της ανάγκης στην κοινωνία της αφθονίας (1975 – 2005)" ο Αντώνης Καρακούσης καταγράφει τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα.

» Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία