25.2.2011

Οικονομία, Πολιτική

Κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα το κόμμα!

Διαβάστε επίσης

» Ερωτήματα από ένα αιματηρό πραξικόπημα – θέατρο

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

Κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα το κόμμα!

Μετά την φαρσοκωμωδία που εξελίσσεται στην χώρα μας με το θέμα της τρόϊκας και των προτάσεών της για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων δανειστών μας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου έπεσε στο ναδίρ. Αυτό δε, θα διαπιστωθεί πολύ σύντομα, από επερχόμενες εξελίξεις.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί παράγοντες πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός, έχοντας εξασφαλίσει τα 110 δισεκατ. ευρώ βοήθεια, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ώστε να μην πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και μάλλον θα σκέφτεται ότι άλλοι θα μπορούσαν να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά. Με άλλα λόγια, στην παρούσα φάση προέχει το κόμμα και όχι η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Εύγλωττες είναι, από την άποψη αυτή, οι τελευταίες εκτιμήσεις-επισημάνσεις του Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank, στο οποίο θίγεται διεξοδικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Πιο αναλυτικά, στην σχετική ανάλυση επισημαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο μάλλον αδιαφορεί για την εκρηκτική άνοδο του δημοσίου χρέους μας τα χρόνια που έρχονται, γι αυτό και αντέδρασε αρνητικά και επιθετικά όταν στην πολυθρύλητη συνέντευξη τύπου των στελεχών της τρόϊκας της 11.2.2011 αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα διέθετε κρατική περιουσία και ενεργητικό ΔΕΚΟ προς ιδιωτικοποίηση και ότι θα μπορούσε να εισπράξει από αυτά έως και 50 δισεκατ. ευρώ ως το τέλος του 2015, εκ των οποίων τα 15 δισεκατ. ευρώ το 2011-2012.

Οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες εντός και εκτός Ελλάδος επισημαίνουν ότι, υπό κανονικές συνθήκες, η ανακοίνωση αυτή θα έπρεπε να συνοδεύεται με συγκεκριμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων–αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και να έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις αυτών των προγραμμάτων στην ανάπτυξη της χώρας και στην εξέλιξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων–αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε δραστική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην χώρα, σε ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλούς τομείς και σε μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ από το 2012 απ’ ό,τι έχει ως σήμερα εκτιμηθεί. Από την άλλη πλευρά, θα οδηγήσει αναμφισβήτητα σε μεγάλη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους της γενικής κυβέρνησης.

Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, οι εξελίξεις αυτές θα αποτελούσαν πραγματική ευλογία και ανακούφιση για τον κόσμο που υποφέρει από την σκληρή λιτότητα. Ωστόσο, όπως πολύ σωστά τονίζεται στο Δελτίο της Alpha Bank, ακόμη και αυτή η οδός για την διέξοδο της χώρας από την σημερινή οδυνηρή κρίση φαίνεται να διαβρώνεται από λανθασμένες επιλογές και από την αποπροσανατολιστική και παρελκυστική τακτική των ιθυνόντων. Κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα υποστήριξαν ότι έχουν πράγματι ως ενδεικτικό στόχο την είσπραξη 50 δισεκατ. ευρώ στα επόμενα 2-5 έτη από ιδιωτικοποιήσεις και από την αναγκαία αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όμως, από πολλές πλευρές διατυπώνονται κατηγορίες περί επιδιώξεων «ξεπουλήματος» των ΔΕΚΟ και της δημόσιας περιουσίας γενικότερα.

Αυτό συμβαίνει δε παρά το ότι η κατοχή των αναρίθμητων ΔΕΚΟ από το κράτος καθηλώνει την ανάπτυξή τους και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας λόγω της αντιοικονομικής και αντιπαραγωγικής λειτουργίας τους, στερεί τους πολίτες από την αποτελεσματική και αποδοτική προσφορά πολύτιμων υπηρεσιών και στερεί το κράτος από σημαντικά έσοδα, ενώ το επιβαρύνει με τα μεγάλα ελλείμματα αυτών των επιχειρήσεων και των οργανισμών.

Η αξιοποίηση της περιουσίας αυτής δεν είναι όμως ξεπούλημα. Ξεπούλημα είναι η μη εκμετάλλευση των ανωτέρω περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα την πληρωμή εξαιρετικά υψηλών τόκων στους ξένους δανειστές και τον διασυρμό της χώρας σε όλο τον κόσμο. Ξεπούλημα είναι αν, σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας, τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία καταστούν εύκολη λεία στους ξένους δανειστές μας. Οι δανειστές μας δεν ανησυχούν από την χρεοκοπία της χώρας ακριβώς επειδή υπάρχει η ανωτέρω περιουσία της. Ξέρουν ότι, ακόμη και με χρεοκοπία της Ελλάδας, δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αντίθετα, εκείνοι που θα χάσουν θα είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι, που θα βρεθούν χωρίς εργασία και χωρίς προστασία.

Ως φαίνεται, όμως, όλα αυτά είναι μικρολεπτομέρειες για τους γελοίους κομματικούς εγκαθέτους, τους αδίστακτους λαϊκιστές, τους πωλητές βλακείας και τους ανελλήνιστους κερδοσκόπους του υπερπατριωτισμού.

blog comments powered by Disqus

Γράφει ο Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

Αθαν. Χ. ΠαπανδρόπουλοςΟ Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος είναι δημοσιογράφος. Επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και πρώην πρόεδρος της ΈΣΠΗΤ.

» Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία