21.11.2011

Πολιτική

Ή θα αλλάξουν ή θα τελειώσουν

Διαβάστε επίσης

» Ερωτήματα από ένα αιματηρό πραξικόπημα – θέατρο

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

Ή θα αλλάξουν ή θα τελειώσουν

Η απόφαση των τριών κοµµάτων να στηρίξουν κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον κ. Λ. Παπαδήµο υπήρξε, πέραν πάσης αµφιβολίας, ανακουφιστική, έστω και αν ελήφθη µε κρύα καρδιά και σε συνθήκες έντονης αµφισβήτησης, µεγάλης πίεσης και µε διάθεση αυτοπροστατευτισµού από την πλευρά του πολιτικού συστήµατος.

Ωστόσο όταν τα πράγµατα εξελίσσονται δυναµικά δεν υπάρχει οδός διαφυγής. Η χώρα βρισκόταν σε διαδικασία αποδιάρθρωσης και δεν υπήρχε άλλη λύση. Οι πολίτες αναζητούσαν χειρολαβή για να πιαστούν και τελικώς τη βρήκαν σε ένα πρόσωπο άγνωστο στους περισσοτέρους αλλά φερέγγυο, µε περγαµηνές και δυνατότητες. Η πορεία του Πολυτεχνείου φανέρωσε διαθέσεις αυτοσυγκράτησης, αναστολής και αναµονής.

Αλλά επειδή τα πράγµατα παραµένουν ρευστά και αβέβαια και η διαδικασία αποδιάρθρωσης δεν σταµάτησε, η λύση που επελέγη θέλει υπεράσπιση και υποστήριξη. Αλλιώς τίποτε δεν θα αλλάξει. Αντίθετα αν και αυτή η προσπάθεια περιπλακεί και εγκαταλειφθεί, όπως τόσες άλλες, στη µέση, τότε τα δεινά θα είναι περισσότερα και οι συµφορές που θα µας βρουν ακόµη βαρύτερες.

Γι’ αυτό τα κόµµατα που επέλεξαν την κυβέρνηση συνεργασίας και τη λύση Παπαδήµου οφείλουν να συνδράµουν και να στηρίξουν µε όλες τους τις δυνάµεις την προσπάθειά του.

Και ας µην παρασύρονται, κόµµατα και ηγεσίες, από τις προηγούµενες εµπειρίες τους. Σε περιόδους αποδιάρθρωσης της χώρας στερεότυπα σαν και αυτά της εναλλαγής στην εξουσία δεν υφίστανται.

Οταν απειλείται η χώρα και η συνοχή της κοινωνίας, οι εξελίξεις παύουν να είναι ευθύγραµµες. Οι διεργασίες πολλαπλασιάζονται, η κινητικότητα αυξάνεται, οι “φράχτες” πέφτουν και οι αναζητήσεις είναι προχωρηµένες, πολύ πέρα από τις συνήθεις επιλογές.

Κακά τα ψέµατα, η εποχή είναι δυναµική και οι πολίτες έχουν εµπεδώσει την ανάγκη µιας µεγάλης αλλαγής που θα διαπεράσει ολόκληρο τον δηµόσιο βίο.

Οι πολιτικές δυνάµεις που θα επικρατήσουν ή θα γεννηθούν από αυτή τη µεγάλη κρίση δεν µπορεί παρά να διακρίνονται από µεταρρυθµιστικό πνεύµα και θα είναι ικανές να απαντήσουν συστηµατικά και οργανωµένα στο πρόβληµα της χώρας.

Τυπικές λύσεις δεν “παίζουν” πια, δεν έχουν καµία τύχη στο παρόν περιβάλλον. Οσοι φιλοδοξούν να κερδίσουν µια θέση στην επόµενη φάση οφείλουν να γνωρίζουν ότι τα κόλπα τελείωσαν, η επικοινωνία έχει ξοφλήσει και µόνο τα αποτελέσµατα µετρούν. Κόµµατα και ηγεσίες ή θα αλλάξουν πραγµατικά ή θα τελειώσουν οριστικά. Ολα τα άλλα είναι παραµύθια…

Δημοσιεύθηκε tovima.gr, 20.11.2011

blog comments powered by Disqus

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης

Αντώνης ΚαρακούσηςΟ Αντώνης Καρακούσης έχει σπουδάσει οικονομικά. Το 1983 αρχίζει να δημοσιογραφεί στην "Ελευθεροτυπία" και ειδικεύεται στο οικονομικό ρεπορτάζ. Το 1991 μεταπηδά στην "Καθημερινή", στην οποία παραμένει δεκατρία χρόνια διατρέχοντας όλα τα κλιμάκια της διευθυντικής ιεραρχίας. Από το Δεκέμβριο 2004 αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Τα Νέα" και «Το Βήμα». Toν Αύγουστο 2011 ανέλαβε τη Διεύθυνση του "Βήματος". Στο βιβλίο του με τίτλο “Μετέωρη Χώρα - Από την κοινωνία της ανάγκης στην κοινωνία της αφθονίας (1975 – 2005)" ο Αντώνης Καρακούσης καταγράφει τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα.

» Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία