12.12.2012

Κοινωνία, Οικονομία

Φαρισαϊσμοί για το ωράριο

Διαβάστε επίσης

» Ερωτήματα από ένα αιματηρό πραξικόπημα – θέατρο

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

Φαρισαϊσμοί για το ωράριο

Η συζήτηση για το ωράριο των καταστημάτων είναι εξαιρετικά παλιά. Η προσπάθεια να προσεγγίσουμε υψηλότερα πρότυπα ανταγωνιστικότητας, ικανά να μας οδηγήσουν με ασφάλεια μέσα στις μεγάλες θάλασσες της Eυρωζώνης, είχε γίνει και στα πρώτα χρόνια του ’90 και στο δεύτερο μισό της ίδιας δεκαετίας.

Και από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και από μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη θυμάμαι την «περιφρούρηση» που έκαναν οι κουκουέδες σε γνωστό κατάστημα ηλεκτρικών της Αριστείδου, όταν ακόμη το κέντρο της Αθήνας ήταν μια μεγάλη εμπορική αγορά.

Η ενιαία αγορά ήταν στα πρώτα της βήματα. Οι τιμές εκατοντάδων αγαθών, που επιβαρύνονταν για δεκαετίες με απίστευτα ειδικά τέλη, δασμούς και άλλα χαράτσια, είχαν γίνει καλύτερες ακόμη και από τις ευρωπαϊκές. Η Ελλάδα άλλαζε.

Κανείς πλέον δεν σκέφτεται να στήσει καρτέρι έξω από τα CityLink, Mall, Cosmos, Avenue, Metro Mall, McArthur-Glenn και άλλα που προφανώς μου διαφεύγουν και να απαγορεύσει τη λειτουργία τους. Η τελευταία προσπάθεια να κλείσουν το Ikea απέτυχε, επειδή κυριάρχησε η απλή λογική.

Παραδόξως, όμως, οι άνθρωποι του Τσίπρα, αναλογιζόμενοι την τέταρτη εντολή «Σάββατο τω Κυρίω και Θεώ σου», αντιτίθενται στη λειτουργία περισσοτέρων καταστημάτων την Κυριακή. Μας το θυμίζει η χθεσινή εφημερίδα «Η Αυγή» με κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο «Μνημονεύετε αργία Κυριακής». Πρόλαβαν ακόμη και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία επανέλαβε την πάγια αντίρρησή της, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί ο εκκλησιασμός της Κυριακής. Μετά τη συμμαχία των Συριζαίων με τους Δραχμικούς, να τώρα και η σύγκλιση με τους Επισκόπους.

Τι πρέπει να πει ο πιο σκληρά εργαζόμενος προλετάριος στα εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας; Ο μικροαστικός σοσιαλισμός, που έχουν ενστερνιστεί οι συνομήλικοι του Αλέξη αναβρύζει με την πρώτη ευκαιρία.

Η παράταση στη λειτουργία των καταστημάτων αποτελεί μια από τις καλύτερες ιδέες που είχαν άλλα κράτη, όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν κρίσεις παρόμοιες με αυτήν που και εμείς αντιμετωπίζουμε. Διευκολύνει τη συντήρηση ολόκληρου του επιχειρηματικού κυκλώματος και όχι μόνον των εμπορικών επιχειρήσεων. Ευτυχώς, μάλιστα, πρόσφατος νόμος διαχωρίζει το ωράριο των εργαζομένων από το ωράριο των επιχειρήσεων. Που σημαίνει ότι περισσότεροι εργαζόμενοι θα βρουν περισσότερη εργασία. Εξάλλου, ο αριθμός των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν όπως το κρίνουν σκόπιμο και αποδοτικό είναι πολύ μεγάλος. Δεν μπορεί να μη το έχουν προσέξει οι ηγήτορες των οργανώσεων που «αντιδρούν» στην εξίσωση των πόλεων με την υπόλοιπη τουριστική και επαρχιακή Ελλάδα μας.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, 12.12.2012

blog comments powered by Disqus

Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου

Μπάμπης ΠαπαδημητρίουΟ Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Παρίσι. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, την Τράπεζα της Ελλάδος και μεγάλες εμπορικές τράπεζες. Εργάζεται στην Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

» Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία