27.9.2011

Οικονομία

Το Σχέδιο Β και το μυστικό Σόιμπλε

Διαβάστε επίσης

» Ερωτήματα από ένα αιματηρό πραξικόπημα – θέατρο

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

Το Σχέδιο Β και το μυστικό Σόιμπλε

Πώς πρέπει να διαβάσουμε τον κ. Σόιμπλε; Λέει, ταυτοχρόνως δυο -τρία διαφορετικά πράγματα. Πρώτα, τα θετικά. Την έκτη δόση του πρώτου μνημονίου μάλλον θα την πάρουμε, με βάση τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν στην Αθήνα. Τα οποία πάντως περιμένει να δει αναλυτικά, αφού τα διευκρινίσουν και υπολογίσουν εκείνοι που εμπιστεύεται, προφανώς όχι τις ελληνικές υπηρεσίες, όχι την ελληνική κυβέρνηση επομένως την Τρόικα. Άρα όταν η Τρόικα θα έχει φτιάξει την έκθεσή της ο κ. Σόιμπλε θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτό που τώρα μας λεει “νομίζω ότι είναι εντάξει”, ότι δηλαδή θα πάρουμε την έκτη δόση.

Kάτι πολύ ενδιαφέρον: “εκτός όμως εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουνε κάποιες καινούργιες συνθήκες που δεν τις είχαμε τον Ιούνιο-Ιούλιο”. Σημειώνει δηλαδή ότι υπάρχει έδαφος για διαφορετικές αποφάσεις από εκείνες που ελήφθησαν την 22α Ιουλίου, εφόσον οι καταστάσεις που είχαμε έχουν διαφοροποιηθεί από αυτές που έχουμε τώρα ή που θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Σόιμπλε, λέει: “Βλέπω να μαζεύονται σύννεφα στον ουρανό και είναι άνω κάτω η κατάσταση και βλέπω και τις τράπεζες εδώ στην Ευρώπη να έχουνε δυσκολίες. Άρα εάν τα πράγματα γίνουν μπάχαλο σε ολόκληρη την Ευρώπη ίσως τότε να είναι προτιμότερο να πάμε σε μια μεγαλύτερη ρύθμιση και για την Ελλάδα.”

Πρόκειται για το περίφημο Σχέδιο Β το οποίο λέγαμε σε όσους μας κάνουν την τιμή να μας παρακολουθούν ότι είναι σχέδιο Γερμανίας με την ανοχή – και την σύμφωνη γνώμη πλέον – των Γάλλων. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να το συζητήσουν και εκνευρίζονται πάρα πολύ όταν ακούνε στην Αθήνα διαφόρους, πόσω μάλλον τον υπ. των Οικονομικών να λεει ότι έχει και πληροφορίες για τα σχέδιά τους.

Υπάρχει όμως ένα μπαράζ διαψεύσεων του σεναρίου που παρουσιάσαμε, ως σενάριο πάντως, ήδη στις αρχές της εβδομάδας. Η διάψευση του Πρωθυπουργού πώς πρέπει να ερμηνευθεί; Ο κ. Παπανδρέου διαψεύδει σενάρια τα οποία αποδίδονται και στον κ. Βενιζέλο. Και επειδή για μέρες πολλές δεν μιλούσε ο Παπανδρέου νομίζω ότι “πήρε πίσω το αίμα του” απέναντι στον κ. Βενιζέλο.

Ο Παπανδρέου ήταν αυτός που είχε μιλήσει με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί, είναι αυτός που είπε “εγγυώμαι ότι θα μείνουμε στο ευρώ”. Αυτό ήταν το αντάλλαγμα γιατί οι άλλοι φοβούνται μη κάνουμε καμιά βλακεία και την κοπανίσουμε και επομένως εδώ υπάρχει ένα εσωτερικό παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ.

Επιμένει επίσης στο αρχικό σενάριο. Αν πάει καλά το μικρό κούρεμα θα συνεχίσουμε, αφού έτσι συνεχίζεται και η βοήθεια προς την Ελλάδα. Εάν δεν παει καλά δηλαδή δεν προσέλθουν όλοι ή υπάρξουν λόγοι που αναφέρονται σε ανώτερη βία – το μπάχαλο που λέμε με τις τράπεζες – τότε ενδεχομένως θα πάμε προς το μεγαλύτερο κούρεμα. Εκεί όμως δεν είναι εξασφαλισμένη η συνέχιση της βοήθειας, για αυτό λέγαμε ότι από εκεί και πέρα θα είμαστε μόνοι μας. Ενδεχομένως αυτά να γίνουν κοντά μέχρι τα Χριστούγεννα ενδεχομένως να μεσολαβήσει ένα διάστημα και να πάμε μέχρι το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα το οποίο είναι των επομένων εβδομάδων, κρισιμότατο.

Δημοσιεύθηκε στο skai.gr, 26.9.2011

blog comments powered by Disqus

Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου

Μπάμπης ΠαπαδημητρίουΟ Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Παρίσι. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, την Τράπεζα της Ελλάδος και μεγάλες εμπορικές τράπεζες. Εργάζεται στην Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

» Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία