7.6.2011

Οικονομία

Γιατί ανησυχεί για την Ελλάδα η Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

» Ερωτήματα από ένα αιματηρό πραξικόπημα – θέατρο

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

Γιατί ανησυχεί για την Ελλάδα η Ευρώπη

Ο Αυστριακός καθηγητής Φρήντριχ Σνάϊντερ, ειδικός στην μελέτη της παραοικονομίας, με διεθνές κύρος και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα και τις οικονομικές της δομές. Θεωρεί δε ότι η χώρα μας έχει την πιο αναπτυγμένη παραοικονομία στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να βρίσκεται και στις πρώτες ευρωπαϊκές θέσεις από πλευράς διαφθοράς.

Σήμερα, υπό την ιδιότητα του συμβούλου της ΕΚΤ, ο Αυστριακός καθηγητής κρίνει ότι η προσαρμογή του ελληνικού φορολογικού συστήματος στις ανάγκες της δημοσιονομικής κρίσης είναι σχεδόν ακατόρθωτη, γι αυτό και πιστεύει ότι eu-head-ftp.jpgη χώρα μας δεν θα αποφύγει μέσα στην προσεχή διετία μία, καταστροφική γι αυτήν, αναδιάρθρωση του χρέους της. Όμως, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον Φρ. Σνάϊντερ είναι η σχέση που υπάρχει στην Ελλάδα μεταξύ παραοικονομίας, λαϊκισμού και αντιδημοκρατικών συμπεριφορών. Πιστεύει ότι οι αρθρώσεις μεταξύ παραοικονομίας και λαϊκισμού είναι τόσο ισχυρές, ώστε η εξάρθρωσή τους, επειδή θα θίξει αμέτρητα συμφέροντα, μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε μοιραίες για την ίδια και την Ευρώπη περιπέτειες.

Κατά την άποψή του, τα πρώτα δείγματα μιας παρόμοιας εξέλιξης είναι ορατά και σίγουρα θα ενδυναμωθούν, στο μέτρο που η παρούσα ή μία οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα προσπαθεί να εξορθολογίσει και να εξυγιάνει θεσμικά την ελληνική οικονομία και τις επιρροές της στις κοινωνικές και πολιτιστικές συμπεριφορές. «Το ελληνικό παραοικονομικό μόρφωμα μπορεί να μην έχει ακόμη τα εγκληματικά χαρακτηριστικά που συναντά κανείς στην Ιταλία, για παράδειγμα, αλλά είναι τόσο συνδεδεμένο με την πολιτική και το κράτος που, αν αποκοπεί από αυτές τις πηγές, θα γίνει και εγκληματικό», μάς είπε ο καθηγητής Φρ. Σνάϊντερ. Και στο μεταξύ, θα θέσει σε σκληρή δοκιμασία την δημοκρατία.

Ίδιες περίπου είναι και οι εκτιμήσεις του Γάλλου οικονομολόγου, συγγραφέα και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (BERD) Ζακ Ατταλί, συμβούλου επίσης την δεκαετία τού ’80 του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιττεράν. Ο Ζακ Ατταλί θεωρεί μέγιστο οικονομικό πρόβλημα την ελληνική παραοικονομία και πιστεύει ότι η κρίση θα την οδηγήσει και προς το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα, όπως για παράδειγμα αυτό αναπτύχθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Κατά συνέπεια, θα παρατηρηθεί και έξαρση του λαϊκισμού, ο οποίος κατά κανόνα θα έχει αντιευρωπαϊκό και ξενόφοβο χαρακτήρα. Το ενδεχόμενο έχει επισημάνει ο Γάλλος οικονομολόγος στον ίδιο τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως πόσο καταστροφικές θα ήσαν για την Ελλάδα οι λύσεις της αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Από την πλευρά του, ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος καθηγητής Ήλιος Γιαννακάκης, βαθύς γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, πιστεύει ακράδαντα ότι τα προσεχή χρόνια «παίζεται» η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η οξύτατη οικονομική κρίση, απόρροια μιας απίθανης σπατάλης ενός σοσιαλιστικής εμπνεύσεως διεφθαρμένου γραφειοκρατικού κράτους, σήμερα αποτελεί βούτυρο στην φρυγανιά των εχθρών της Ευρώπης και της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Και οι τελευταίοι είναι πάρα πολλοί. Οι απογοητευμένοι του κομμουνισμού, οι λαϊκιστές της αριστεράς, η εκκλησία, οι συντεχνίες, οι καιροσκόποι στα μήντια, οι άρπαγες δημόσιας γης, αυτοί που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα, η εθνικιστική δεξιά, οι αντιδυτικοί διανοούμενοι και αδίστακτοι δημοσιογράφοι, συνιστούν ένα σύνολο που είναι πυρηνική βόμβα για την Ελλάδα. Αν όλος αυτός ο εσμός πάρει το πάνω χέρι λόγω της οικονομικής κρίσης, πρόβλεψή μου είναι ότι το 2020 η χώρα του Σωκρατη και του Αριστοτέλη δεν θα είναι μέλος της ΕΕ… Θα έχει εξελιχθεί σε μία νέου τύπου Αλβανία, με αμιγή όμως μαφιόζικα χαρακτηριστικά. Μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα είναι η μαζική αντίσταση της υγιούς ελίτ στον οχετό που φουσκώνει…».

Τα συμπεράσματα από όσα προηγούνται να τα βγάλουν οι αναγνώστες μας.

blog comments powered by Disqus

Γράφει ο Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

Αθαν. Χ. ΠαπανδρόπουλοςΟ Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος είναι δημοσιογράφος. Επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και πρώην πρόεδρος της ΈΣΠΗΤ.

» Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία