25.5.2012

Υγεία - Πολιτισμός

Ελληνικές ψευδαισθήσεις

Διαβάστε επίσης

» Ερωτήματα από ένα αιματηρό πραξικόπημα – θέατρο

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

Ελληνικές ψευδαισθήσεις

Ψευδαίσθηση 1η: Όπως προκύπτει από την καθημερινή πρακτική στο ενδοκρινολογικό ιατρείο, οι περισσότεροι Έλληνες νομίζουν ότι είναι ψηλότεροι και ελαφρύτεροι από αυτό που είναι στην πραγματικότητα.

Σχετικά με το ύψος η αλήθεια είναι ότι μετά τα 50, λόγω οστεοπενίας και ειδικά στα υπέρβαρα άτομα η σπονδυλική στήλη συμπιέζεται με αποτέλεσμα να υπάρχει μια προοδευτική μικρή απώλεια ύψους. Συνηθέστερα όμως η σύγχυση οφείλεται σε ανακριβή αναγραφή του ύψους στην ταυτότητα από τα αστυνομικά όργανα, τα οποία είτε μετρούν με τα παπούτσια, είτε γράφουν ότι τους δηλωθεί από τον ενδιαφερόμενο, είτε, ακόμα χειρότερα, στις θηλυκές υπάρξεις δίνουν ένα “μπόνους” μερικών πόντων…

Σχετικά με το βάρος η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μικροδιαφορές μεταξύ πρωινής μέτρησης στο σπίτι και της απογευματινής στο ιατρείο, που εξηγείται από τα ρούχα, τα υγρά, τα φαγητά, τις κενώσεις. Ουσιαστικά βέβαια η υποεκτίμηση οφείλεται στην ανακρίβεια της ζυγαριάς «εδάφους» του σπιτιού σε σχέση με τον ιατρικό ζυγό ακριβείας, και στην ανακρίβεια των ταλαιπωρημένων ζυγών των φαρμακείων.

Έτσι, η πλειονότητα των εξεταζομένων στο ιατρείο αντιδρά με έκπληξη και άρνηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: 97% ανδρών και γυναικών αναμένουν 1-3 εκατοστά περισσότερο ύψος και 98% των γυναικών (75% των αντρών) 1-3 κιλά λιγότερο βάρος.

Επειδή η πραγματικότητα είναι λιγότερο ευχάριστη από την ψευδαίσθηση, η δεύτερη υπερισχύει.

Ψευδαίσθηση 2η: Οι περισσότερες υπέρβαρες Ελληνίδες υποπτεύονται ότι το μεγάλο βάρος τους να οφείλεται στον θυρεοειδή τους. Η αλήθεια είναι ότι ο Υποθυρεοειδισμός προκαλεί ελαφρά κατακράτηση υγρών και μείωση των καύσεων στον οργανισμό. Αυτό φυσικά ισχύει μόνον στις περιπτώσεις αδιάγνωστου προχωρημένου υποθυρεοειδισμού ή πάλι γνωστού υποθυρεοειδισμού όπου όμως ο ασθενής δεν λαμβάνει την αγωγή που του έχει χορηγηθεί. Και οι δυο περιπτώσεις στις μέρες μας είναι σχετικά σπάνιες.

Στην πραγματικότητα δεν είναι υπεύθυνος ο θυρεοειδής για την δυσκολία αδυνατίσματος, αλλά η αναντιστοιχία πρόσληψης θερμίδων (φαγητό) – κατανάλωσης ενέργειας (σωματική δραστηριότητα).

Παρόλα αυτά η ανακοίνωση καλών αποτελεσμάτων μετά τον ορμονικό έλεγχο συνοδεύεται συνήθως από έκπληξη και άρνηση. Και πάλι η πραγματικότητα είναι λιγότερο ευχάριστη από την ψευδαίσθηση και δεν γίνεται αποδεκτή.

Ψευδαίσθηση 3η: Πολλά άτομα έχουν αυξημένη χοληστερόλη λόγω εγγενούς ανωμαλίας του οργανισμού που συχνά επιτείνεται από την διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη. Έτσι όταν το άτομο τρώει πολύ κρέας, τυρί και άλλα γαλακτοκομικά (πλήρη σε λιπαρά) τα επίπεδα αυξάνουν και όταν μετριάζει την κατανάλωση, επανέρχονται στα φυσιολογικά.

Οι λίγοι που μπορούν να ακολουθήσουν συνέχεια ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλά ζωικά λιπαρά, άρα σχετικά στερημένο σε γευστική ευχαρίστηση, έχουν συνέχεια καλά αποτελέσματα. Όμως οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντέξουν πολύ καιρό και ο γιατρός τους συστήνει να ακολουθήσουν μια φαρμακευτική αγωγή. Εκεί συνήθως έρχεται η άρνηση: «Μα αφού μπορώ με την δίαιτα να πετύχω το ίδιο αποτέλεσμα γιατί να παίρνω χάπια;» Σωστό και λογικό. Η πρόθεση είναι καλή αλλά η πραγματοποίηση δύσκολη. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν με ψηλή χοληστερίνη για χρόνια επειδή αν έκαναν σκληρή διατροφή (που δεν κάνουν) θα την κρατούσαν χαμηλή χωρίς φάρμακα (που δεν παίρνουν).

Έτσι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ότι είμαστε γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Η Μυθολογία μας συναρπάζει. Μας αρέσει να ζούμε με τους μύθους μας. Είμαστε ψηλότεροι και ελαφρύτεροι από αυτό που είμαστε, αν έχουμε παχυσαρκία αυτό οφείλεται στον θυρεοειδή και αν έχουμε χοληστερίνη αυξημένη, μπορούμε όποτε θέλουμε να την κατεβάσουμε με δίαιτα, χωρίς χάπια. Αν αποφασίσουμε να την κάνουμε βέβαια…

blog comments powered by Disqus

Γράφει ο Χάρης Κανδηλώρος

Χάρης ΚανδηλώροςΟ Χάρης Κανδηλώρος είναι γιατρός Ενδοκρινολόγος.

» Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία